Τετάρτη 03 Απριλίου 2024, 18:00 – 20:00
Τοποθετήσεις Συμμετεχόντων:
Χαιρετισμός εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού από την κυρία Έλλη Θεοδώρου Υ.Υ.: Ορισμός αποκατάστασης σύμφωνα με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δέσμευση για αναβάθμιση του συστήματος υγείας ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Χαιρετισμός από Δρ.Λάκη Παλάζη, Αντιπρόεδρος ΔΣ Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας: Διαχρονικό όραμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκατάστασης για το γενικότερο καλό του Κύπριου ασθενή.
Χαιρετισμός από Δρ. Αγαθαγγέλου Πρόεδρος ΔΣ Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος: Συμφωνεί, υποστηρίζει και όπου χρειαστεί ο ΠΙΣ θα σταθεί αρωγός για την εξέλιξη του συστήματος αποκατάστασης στην Κύπρο.
Δρ. Μαρία Φωκά, Πρόεδρος ΔΣ Φόρουμ: Εισαγωγή. Παρουσίαση του προβλήματος μέσα από παρουσίαση περιστατικού.
Παρουσίαση από Δρ. Μαρκέλα Μάρκου. Νευρολόγος με εξειδίκευση στην Αποκατάσταση σύμφωνα με το Γερμανικό Σύστημα όπου εργάζεται για χρόνια: Τονίζει τη σημαντικότητα της αποκατάστασης, και ενημερώνει ότι στη Γερμανία έχουν εξειδικευμένα κέντρα/νοσοκομεία αποκατάστασης. Οι ασφάλειες υγείας προτρέπουν ή αναγκάζουν τους πελάτες τους που ασθενούν πέραν των 6 εβδομάδων κατά τη διάρκεια ενός έτους να λαμβάνουν πρόγραμμα αποκατάστασης. Η αποκατάσταση στα πλαίσια του νοσοκομείου χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, Α, Β, Γ, Δ, αναλύει ιδιαίτερα τη φάση Β κατά την οποία πραγματοποιείται η εντατική πρώιμη αποκατάσταση. Στα πλαίσια του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται η ομάδα αποκατάστασης-θεραπευτές (Φυσιο, Λόγο, Εργο) είναι η ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά τον ασθενή τους και πορεύονται μαζί μέχρι το τέλος της αποκατάστασης.
Κα Δέσποινα Καίμη- Πρόεδρος Παγκύπριου Συλλόγου Εργοθεραπευτών: Σημαντικό να οργανωθεί το σύστημα αποκατάστασης εξαρχής, η Εργοθεραπεία απουσιάζει παντελώς ενώ θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα σε ασθενείς με σύνθετα και πολύπλοκα θέματα υγείας, με στόχο την καλύτερη αποκατάσταση και τη μετέπειτα βέλτιστη λειτουργική συμμετοχή του ασθενή στην κοινωνία. Δρ. Μάρκου-επαυξάνει επ’ αυτού.
Κος Πολύβιος Παπακυριακού, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών: Η Κύπρος άρχισε να αναγνωρίζει τη Διεπιστημονική αντιμετώπιση του ασθενή με στόχο την αποκατάσταση και ενδονοσοκομειακά. Ο Σύλλογος υποστηρίζει και θα σταθεί αρωγός στην όποια προσπάθεια γίνει προς ένα οργανωμένο σύστημα υγείας.
Κος Ευαγόρας Ταμπούρης, Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας: Συγχαίρει για τη διοργάνωση της εσπερίδας και εξέφρασε την ετοιμότητα των νοσηλευτικών υπηρεσιών να συμβάλλουν θετικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πεδίο της ενδονοσοκομειακής αποκατάστασης.
Κος Δημήτρης Λαμπριανίδης εκ μέρους ΟΣΑΚ: Συγχαίρει για την οργάνωση της εσπερίδας, τονίζει τη σημαντικότητα. Σχολιάζει ότι αν η ασθενής που παρουσιάστηκε από Δρ. Μάρκου διέμενε στην Κύπρο, δεν θα είχε κατακτήσει το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας μέσω του αποκαταστασιακού πρόγραμματος που θα λάμβανε γιατί δεν θα την ενέκριναν για θεραπείες αποκατάστασης για πέντε χρόνια όπως τη συγκεκριμένη κυρία. Διερωτήθηκε πώς αξιολογείται η επιτυχία της αποκατάστασης στη Γερμανία.
Δρ. Μάρκου σε απάντηση στο ερώτημα: Η αποκατάσταση πληρώνεται με τη μέρα σαν πακέτο υπηρεσιών και όχι με DRGs. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρεί η κλινική ως προς τον εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση που λαμβάνει το προσωπικό, τις διεπαγγελματικές συναντήσεις που κάνει το προσωπικό για να συντονιστεί και να καθορίσει, να επαναξιολογήσει το θεραπευτικό πρόγραμμα του κάθε ασθενή και πώς προχωρά ως προς αυτό. Υπάρχουν επιπλέον αυστηροί και συγκεκριμένοι έλεγχοι τόσο από το σύστημα υγείας όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Κα Χριστίνα Δημητριάδου, Υπεύθυνη Προϊστάμενης Ανώτερης Φυσιοθεραπεύτριας ΥΥ: Χρειάζεται να συντονιστούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται για να έχει ο Κύπριος ασθενής τις υπηρεσίες αποκατάστασης που χρειάζεται και που πρέπει να έχει. Το επίπεδο φροντίδας που απαιτεί το πρόγραμμα αποκατάστασης δεν μπορεί να παρασχεθεί στα πλαίσια των DRG’s με ένα φυσιοθεραπευτή / ένα ή περισσότερους θαλάμους νοσηλείας
Κα Μόνικα Κυριάκου Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας: Ο ΟΑΥ δεν έχει προβείσε πλήρεις ρυθμίσεις ως προς την οργάνωση συστήματος αποκατάστασης, χρειάζεται να καταγραφεί ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχουμε μέχρι στιγμής αυτές τις υπηρεσίες και απευθυνόμενη προς Δρ. Μάρκου ρώτησε ποια είναι τα πρώτα βήματα που χρειάζεται να γίνουν
Δρ. Μάρκου σε απάντηση: Χρειάζεται πρώτα να θεσπιστεί/να περιγραφεί τι είναι, τι ονομάζουμε αποκατάσταση, πρώιμη αποκατάσταση, ποιοι επαγγελματίες συμμετέχουν, που θα πραγματοποιείται και τι διαδικασίες θα την διέπουν. Για την επένδυση που κάνει η Γερμανία σαν χώρα στο τομέα της αποκατάστασης η Δρ. Μάρκου ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι πολίτες αναλόγως των χρόνων που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, κάθε τέσσερα χρόνια δικαιούνται να αιτηθούν για προληπτικό πρόγραμμα αποκατάστασης διάρκειας 3-4 εβδομάδες (πχ: αν αισθάνονται νευρομυοσκελετικές ενοχλήσεις, χρόνια κόπωση κλπ).
Δρ. Καπονίδης-Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ: Εισηγείται να γίνεται επιτόπου (στη κλινική νοσηλείας-εντατική) αξιολόγηση του ασθενή από την αποκαταστασιακή ομάδα και να κρίνεται κατά πόσο υπάρχει rehabilitation potential και μετά να γίνεται η επένδυση σε αποκαταστασιακό πρόγραμμα.
Δρ. Μάρκου σε απάντηση: Τόσο η ίδια ως επιστήμονας όσο και το σύστημα αποκατάστασης της Γερμανίας θεωρούν ότι όλοι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να λάβουν 3-8 εβδομάδες πρώιμης αποκατάστασης και μετά αποφασίζεται κατά πόσο έχει rehabilitation potential ο ασθενής γιατί πολλοί ασθενείς έχουν επωφεληθεί ενώ αρχικά δεν είχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν.
Δρ. Θεόδωρος Κυπριανού, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Καθηγητής: Θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα και αναφέρθηκε σε πρόγραμμα τηλεαποκατάστασης της ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκωσίας με επιχορήγηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία που έχει από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας.
Δρ. Βαβλίτου, Διευθύντρια Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: Συγχαίρει για την παρουσίαση και εξαίρει την δουλεία που γίνεται στις εντατικές των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάνει ειδική αναφορά στην δουλειά που γίνεται από φυσιοθεραπευτές στις εντατικές και χαρακτηρίζει την προσπάθεια που γίνεται ως την απαρχή της πρώιμης αποκατάστασης έτσι όπως την έχει αναφέρει η Δρ. Μάρκου. Θεωρεί ότι για το σύστημα αποκατάστασης χρειάζεται σωστή οργάνωση και τονίζει ότι υπάρχει ο αρχικός πυρήνας και η θέληση για να οργανωθεί.
Κος Δημήτρης Λαμπριανίδης εκ μέρους Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου: Τονίζει ότι η αποκατάσταση είναι εργαλείο που προσφέρει τη δυνατότητα για αυτόνομη διαβίωση, αυτοεξυπηρέτηση και λειτουργικότητα σε σχέση με τις βασικές ανάγκες των ασθενών. Η παροχή βοήθειας από προσωπικό βοηθό κοστίζει υπερβολικά και οι ασθενείς που την έχουν ανάγκη είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν οικονομικά, άρα όσο πιο ανεξάρτητος και λειτουργικός καταλήξει να είναι ένας ασθενής τόσο το καλύτερο και το συμφέρον οικονομικά για το κράτος.
Κος Άθως Τσινωντίδης, Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας: Ο ΟΑΥ βλέπει θετικά την προοπτική για πρώιμη αποκατάσταση και θα συμβάλουν θετικά προς την κατεύθυνση αυτή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το Γενικό Σχέδιο Υγείας παρέχονται κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας.
Δρ. Μαρία Φωκά, Πρόεδρος ΔΣ Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας: θα συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα της εσπερίδας και θα γίνει προσπάθεια για δια ζώσης συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δρ. Παλάζης, Αντιπρόεδρος ΔΣ Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας: Πολλοί αγωνιούν για την απόρροια μιας ωφέλιμης εξέλιξης με στόχο ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκατάστασης.