Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι Γυναίκες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι αφοσιωμένες στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής και αποδεικνύουν ότι έχουν τα ψυχικά αποθέματα και το σθένος να αντεπεξέλθουν σε ακραία περιβάλλοντα εργασίας

Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί ως ημέρα τιμής στους αγώνες των γυναικών για ατομική  και κοινωνική ελευθερία και ισότητα. Ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο, η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Η πρόοδος που είχε γίνει τις τελευταίες δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο αφού παρατηρείται διεθνώς αύξηση της μητρικής θνητότητας, κορίτσια να απομακρύνονται από το σχολείο, νεαρά κορίτσια να εξαναγκάζονται σε γάμο ή να απαγάγονται και οδηγούνται στην πορνεία.

Στην δική μας πατρίδα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή για να αναλογιστούμε αν οι αγώνες των Γυναικών της Κύπρου διαχρονικά, εξασφάλισαν την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών στη τοπική κοινωνία.  Αναμφίβολα υπάρχει πρόοδος, βρίσκει όμως συχνά εμπόδια και αντιστάσεις στη νοοτροπία, στις συντηρητικές αντιλήψεις και στα πατριαρχικά πρότυπα.

Στον απαιτητικό χώρο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της πατρίδας μας, γυναίκες επαγγελματίες υγείας  από τον χώρο της ιατρικής, της νοσηλευτικής και της φυσικοθεραπείας, δίνουν καθημερινά μάχη στο μεσοπάτωμα της ζωής και του θανάτου, υπηρετώντας τον βαριά πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Μαζί τους, πολύτιμες συνεργάτιδες είναι οι βοηθοί θαλάμου, το προσωπικό καθαριότητας και η γραμματειακή υποστήριξη. Γυναίκες ξεχωριστές, οι οποίες καθημερινά ξεπερνούν τον εαυτό τους, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες έχουν τα ψυχικά αποθέματα και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραία περιβάλλοντα εργασίας, όπως είναι αυτά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σας ευχαριστούμε όλες συλλογικά και ατομικά!

Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και τις ιστορικές κατακτήσεις τους, εντούτοις δεν επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, εντείνουμε τον αγώνα για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας και την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Δρ Μαρία Φωκά, RNBSc(Hons), CCNMScPhD

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας