Οφέλη Υπηρεσιών

You are here:

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τις υπηρεσίες του έργου «Αριάδνη», που στοχεύουν στην ανακούφιση από τις συνέπειες που προκαλεί στον ψυχισμό τους η νοσηλεία ενός αγαπημένου τους προσώπου στη ΜΕΘ.

Οι σοβαρές ή ανίατες ασθένειες επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα και τη συμπεριφορά των ενηλίκων και τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να διαισθανθούν την ύπαρξη μίας σοβαρής κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά, η ενημέρωση των παιδιών μετατίθεται πολλές φορές σε κάποια άλλη χρονική στιγμή όπου τα παιδιά θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που αγνοούμε συχνά, είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη να μιλήσουν για την ασθένεια, το ενδεχόμενο του θανάτου ή ακόμα και για τον ίδιο το θάνατο. Η κατάλληλη προετοιμασία πριν από το θάνατο αποτελεί την ιδανική αντιμετώπιση, γιατί θα τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις, να ενημερωθούν, να καθησυχαστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Το αίσθημα της απώλειας και η διαδικασία του πένθους είναι πολύ δύσκολες έννοιες για ένα παιδί. Υπάρχουν διαφορές στη διαδικασία του πένθους του κάθε παιδιού, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πόσο κοντινό ήταν το πρόσωπο που χάθηκε, με τον τρόπο που χάθηκε, πώς έγινε η θλιβερή ανακοίνωση και ποια είναι η ηλικία του παιδιού. Οι μελέτες έχουν υποδείξει κάποια σημεία πένθους που τείνουν να είναι κοινά σε πολλές περιπτώσεις, όπως επίσης και ορισμένες πρακτικές που έχουν αποδειχθεί βοηθητικές όσον αφορά στη διαχείριση του παιδικού πένθους. Στόχος μας είναι η παροχή άρτιων ψυχολογικών υπηρεσιών με σκοπό την κατανόηση της πραγματικότητας, την προετοιμασία και την αποδοχή της απώλειας, την άμβλυνση των συμπτωμάτων ματαίωσης και τη στήριξη κατά τη δύσκολη περίοδο του θρήνου και γενικότερα του πένθους.

Επιπλέον, αντιμετωπίζονται καταστάσεις που προέκυψαν λόγω της νοσηλείας ή της απώλειας του γονιού ή στενού συγγενή των παιδιών και των εφήβων. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζονται οι διαταραχές της διάθεσης (άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία κ.ά.) και οι αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, ειδική φοβία, κοινωνική φοβία, ψυχαναγκαστική- καταναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες, διαταραχή από οξύ στρες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή) κ.λπ.

Η υπηρεσία του Έργου Αριάδνη θα είναι σε θέση να προσφέρει συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται κάθε παιδί, κατά τη διάρκεια και μετά από τη νοσηλεία ενός αγαπημένου τους προσώπου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.