"Διαδικτυακό Σεμινάριο Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας"
Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας διοργανώνει μονοήμερο διαδικτυακό σεμινάριο το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 με τίτλο:
“Παρέμβαση στο Βαριά Πάσχοντα: προσέγγιση ανά οργανικό σύστημα”
Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης με 6 ώρες συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Εγγραφείτε εδώ: https://shorturl.at/mDKTZ
Συντονιστής σεμιναρίου: Δρ Μαρία Φωκά RN, CCN, BSc (Hons), MSC, PhD Πρόεδρος ΔΣ Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας.
Ημερομηνία διεξαγωγής: 07/10/2023.
Ώρα Διεξαγωγής: 07:45-14:15 (6 ώρες συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης)
Μέθοδος εκπαίδευσης:
Σύγχρονη Ηλεκτρονική Μάθηση μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ (περιλαμβάνει παρακολούθηση του σεμιναρίου και πιστοποιητικό παρακολούθησης).
Ειδικές τιμές σε ομαδικές εγγραφές 3 ατόμων και άνω.
Ειδικές τιμές για προπτυχιακούς φοιτητές.
Κατάθεση κόστους εγγραφής στην Τράπεζα Κύπρου SWIFT: BCYPCY2N, Αρ. Λογαριασμού ΦΕΘ: 010801033534 (ΙΒΑΝ: CY44 0020 0108 0000 0001 0335 3400). Στην απόδειξη της τραπεζικής κατάθεσης στην αιτιολογία είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε την ένδειξη «SEMINARIO» και το όνομα σας. Με την κατάθεση του ποσού από μέρους σας, θα σας αποστείλουμε απόδειξη πληρωμής.
Για απορίες και περαιτέρω πληροφορίες καλέστε στο 94 065966
*Οι Εκπαιδευτές του ΦΕΘ εργάζονται αφιλοκερδώς
Βιογραφικά Εκπαιδευτών
Δρ. Άννα Βαβλίτου MD, MSc, PhD
Β. Διευθύντρια Υπεύθυνη ΜΕΘ ΓΝ Λάρνακας
Εντατικολόγος -Καρδιολόγος
Εργαζόταν ως Εντατικολόγος Ιατρικός Λειτουργός Α τάξης στη ΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας από την δημιουργία της το 2006, και από 6/2019 ως Β. Διευθύντρια της εν λόγω κλινικής. Τον Αύγουστο 2022 ανέλαβε την δημιουργία και διεύθυνση της κλειστής ΜΕΘ Γ.Ν. Λάρνακος μέχρι και σήμερα. Προηγούμενα χρόνια εργάστηκε στο ΓΝ Γ. Παπανικολάου και στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως επιμελήτρια Εντατικολόγος, καθώς και στο Αρεταίειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Κύπρου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως πηρέ τον τίτλο της ειδικής Καρδιολόγου μετα από εκπαίδευση ως ειδικευόμενη ιατρός
στο Γ.Ν Γ. Παπανικολάου. Έκανε Εξειδείκευση στην Εντατικολογία στη Α.ΜΕΘ του Γ.Ν Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και κατέχει τον τίτλο της ειδικού Εντατικολόγου. Ακολούθως πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα του ΑΠΘ μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής της Διατριβής στην Εντατική. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία – απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης με εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές Ιατρικής, στην Ιατρική σχολή, Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι instructor στο ERC για το ΑLS. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε περιοδικά (pub med) και έχει παρουσιάσεις και ανακοινώσεις σε διαφορά διεθνή και τοπικά συνέδρια Εντατικολογίας και Καρδιολογίας. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΕΘ) και διετέλεσε για δυο τετραετίες πρόεδρος της ΚΕΕΘ ενώ τώρα εκτελεί χρέη Γραμματέα του Διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΕΘ. Είναι μέλος του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας και Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Άννα Αλέξανδρου RN, BSc, MSc
Η Άννα Αλέξανδρου γεννήθηκε στον Προφήτη Ηλία χωριό της Επαρχίας Λεμεσού, το 1994, φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Νοσηλευτικής (2012-2016). Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο MSc στην Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική, με εξειδίκευση στην Καρδιολογική Νοσηλεία (2020). Έχει εργαστεί στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου American Medical Center στην Λευκωσία στην θέση του Νοσηλευτικού Λειτουργού και ως πλήρωμα ασθενοφόρου (2016-2020). Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα, εργάζεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Γενικότερα έχει εκπαιδευτεί σε διάφορα προγράμματα και έχει λάβει πιστοποιήσεις στα ακόλουθα: ATCN (2022), PHTLS (2017), ALS (2017). Επιπρόσθετα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της ΑΝΑΔ στο πρόγραμμα Εκπαιδευτές Ενήλικων- Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5. Τέλος δραστηριοποιείται ως μέντορας και καθοδηγητής φοιτητών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από το 2021 έως και σήμερα.
Ελένη Νικολάου RN, BSc, MSc
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Νοσηλευτική στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών καθώς και 2 χρόνια εξομοίωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτική της Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015-2017. Εργάζεται ως Νοσηλευτική Λειτουργός στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Παράλληλα συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ως εκπαιδευτής που αφορούν στην εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση τόσο των επαγγελματιών υγείας αλλά κυρίως των πολιτών. Την ενδιαφέρει η προώθηση της γνώσης, η συνεχής εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ο εθελοντισμός.
Θάλεια Αβραάμ, RD, Κλινική Διαιτολόγος και Χημικός
Είναι κάτοχος BSc Χημείας του ΑΠΘ και Post Graduate Diploma in Dietetics με State Registration (RD) του Glasgow Caledonian University. Εργάστηκε ως κλινική διαιτολόγος στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου και τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στο Γ.Ν. Λευκωσίας. Παρακολουθεί ασθενείς τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στους θαλάμους του Νοσοκομείου και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπειρία στην εξειδικευμένη διατροφή των βαριά πασχόντων ασθενών. Έχει δημοσίευση στο Journal of Chemical & Engineering Data (1998) και 2 δημοσιεύσεις στο Intensive Care Medicine ESICM 2007 και 2008 , αφού έλαβε μέρος σε ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάχθηκε στην ΜΕΘ του Γ.Ν.Λευκωσίας, με θέμα : ‘Early immunoenhancing enteral feeding in a cohort study of critically ill patients with severe traumatic brain injury’. Έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε πολλά ιατρικά, νοσηλευτικά και επιστημονικά συνέδρια διαιτολογίας. Συνεργάζεται, επίσης, με τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες και το ΤΕΠΑΚ και δίνει εξειδικευμένες διαλέξεις κλινικής διατροφής σε νοσηλευτές εντατικής, κοινοτικές νοσηλεύτριες και νοσηλευτές που εξειδικεύονται στο διαβήτη.
Λουκία Μαυρομμάτη RN, CCN, BSc, MSc
Από το 2006 εργάζεται στη Κλινική Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σπούδασε στη νοσηλευτική σχολή Κύπρου από το 1999-2003 και κατόπιν στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2008 παρακολούθησε πρόγραμμα συντονισμού μεταμοσχεύσεων στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (transplant donor coordinator). Το 2016 ολοκλήρωσε την εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία ενηλίκων, παίδων και νεογνών. Το 2020 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Υγεία. Είναι εκπαιδεύτρια του προγράμματος ALS και του CALS (Cardiac Surgery Advance Life Support – CALS). Από το 2020 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Νοσηλευτικής – ΤΕΠΑΚ. Από το 2021 είναι Καθοδηγητής νοσηλευτών της ΚΕΘ ΓΝ Λευκωσίας. Έχει εκπαιδευτεί σε Κύπρο και Τσεχία στην Extracorporeal membrane oxygenation, V-V και V-A (ECMO). Συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου αξιολόγησης κλινικών ικανοτήτων για νοσηλευτές εντατικής, β έκδοση 2019. Υπήρξε συνεργάτης σε πολυκεντρική έρευνα για τις πρακτικές που αφορούν το τέλος της ζωής στις ΜΕΘ στον Ελλαδικό χώρο και σε μελέτη για τις πρακτικές του τέλους της ζωής στη ΚΕΘ ΓΝ Λευκωσίας. Συμμετείχε ως co-authorship στο Utrecht Delphi study το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη πλαισίου λήψης αποφάσεων γι α βαριά πάσχοντες ασθενείς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια της ομάδας συμπονετικής φροντίδας της ΚΕΘ ΓΝ Λευκωσίας. Από το 2016 είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού ‘International Institute of Compassion Care’. Συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίου “Compassionate Critical Care: The 3C concept”. Όραμα της η προσφορά ολιστικής φροντίδας στον κρίσιμα ασθενή και τους οικείους του.
Μαρία Λατζιά, RN, CCN, BSc, MSc
Νοσηλεύτρια Εντατικής θεραπείας με εμπειρία έντεκα (11) ετών εργασίας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Κάτοχος πτυχίου από το ΑΤΕΙ Λαμίας το 2010 και εν συνεχεία μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση Μονάδων και υπηρεσιών υγείας με ειδικότερο ενδιαφέρον στην ανακουφιστική φροντίδα που προσφέρεται στις ΜΕΘ, από το πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου. Εξειδίκευση στην επείγουσα και εντατική νοσηλεία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξειδίκευση στην φροντίδα βαρέως πασχόντων με ΚΕΚ, σήψη, πολυτραυματίες, ARDS, νεφρική ανεπάρκεια και χειρουργικά περιστατικά. Συνέχιση της εξειδίκευσης στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει στην εν λόγω ΜΕΘ. Μέλος της ομάδας συμπόνεσης της ΜΕΘ, με διερεύνηση και μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας όσον αφορά στη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση του delirium και του πόνου. Συγγραφή ενός κεφαλαίου για e – book του οίκου Springer για τη συμπόνεση και αναμένεται η έκδοση του στο τρέχον έτος.
Δρ Μαρία Φωκά RN, CCN, BSc, MSc, PhD
Η Δρ Μαρία Φωκά γεννήθηκε στην Πάνω Δευτερά, Λευκωσία, Κύπρος το 1975. Από το 2011 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Κλινική Εκπαιδεύτρια στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου (1993- 1997) και στο University of Central Lancashire, Preston United Kingdom (2006-2007), από όπου και αποφοίτησε με BSc (Hons) in Nursing Studies. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο MSc στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2009 – 2012). Κατέχει επίσης πιστοποιητικό στην Επείγουσα Νοσηλευτική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2017). Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2022). Έχει παρακολουθήσει και διοργανώσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εντατική Θεραπεία. Έχει εργαστεί με την ομάδα της Εντατικής για την ίδρυση και εδραίωση της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (2016-2020). Είναι η Εκπρόσωπος της Κύπρου (ΤΕΕΝ – ΠΑΣΥΝΜ) και ενεργό μέλος του Συμβουλίου του European Federation of Critical Care Nursing Associations and συνεργαζόμενο μέλος του Word Federation of Critical Care Nurse (2016- σήμερα). Είναι πρόεδρος του Δ.Σ του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας από το 2022 μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων όπως είναι το PROSAFE, ο Τηλεπρομηθέας κ.α. Το ερευνητικό της έργο δημοσιεύεται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζεται σε διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια.
Νίκος Σάββα RN, CCN, BSc (Hons), MSc, PhD (cand.)
Ο Νίκος Σάββα είναι νοσηλευτής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας από το 2004. Έχει πτυχίο Νοσηλευτικής Επιστήμης με Honours από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (1999) και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011). Επίσης έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επείγουσας & Εντατικής Νοσηλευτικής το 2016. Έχει εργαστεί ως νοσηλευτής στο ιδιωτικό νοσοκομείο Ευαγγελίστρια (1998-1999), στο Ογκολογικό Κέντρο Τραπέζης Κύπρου (1999-2002) και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (2002-2004). Από το 2013 είναι υπεύθυνος αναζωογόνησης και το 2020 διετέλεσε συντονιστής ιχνηλάτησης COVID-19 στο Υπουργείο Υγείας. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής BLS και ACLS από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Έχει διακριθεί με άριστα για το πτυχίο του στη Νοσηλευτική. Ερευνητικό έργο “Κλίμα Ασφάλειας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κύπρου” 2011. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Χαράλαμπος Χαραλάμπους RN, BSc, PgCert WHTR, MPH
Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους εργάζεται ως νοσηλευτικός λειτουργός στο αιματολογικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και είναι μέλος της ομάδας διαχείρισης τραυμάτων πίεσης από το 2019 μέχρι σήμερα. Έχει εργαστεί στο τμήμα νοσηλευτικής του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου ως κλινικός εκπαιδευτής / επόπτης κλινικής άσκησης 2011-2015, και στο North West of Anglia NHS foundation trust ως προϊστάμενος νοσηλευτικός λειτουργός σε τμήματα ορθοπεδικής/τραύματος και πλαστικής χειρουργικής 2015-2019. Είναι κάτοχος πτυχίου νοσηλευτικής και μεταπτυχιακού στην δημόσια υγεία από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακού τίτλου στο wound healing and tissue repair από το Cardiff University Medical School, UK. Μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στις αρχές ορθοπεδικής φροντίδας από το Anglia Ruskin University Cambridge UK, και πιστοποίηση εκπαιδευτή ενηλίκων από την Αναδ. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο τον ελκών πίεσης, συνέδραμε στην μετάφραση και προσαρμογή εργαλείων και πρωτοκόλλων του ευρωπαϊκού οργανισμού πρόληψης των ελκών πίεσης και συμμετείχε σε αριθμό συνεδρίων και εκπαιδευτικών ημερίδων ως εισηγητής με θέμα την πρόληψη και θεραπεία των ελκών πίεσης.