Οι εργασίες του κάθε Τομέα συντονίζονται από τριμελή επιτροπή που αναφέρεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσω του Υπευθύνου της. Υπεύθυνος του κάθε Τομέα ορίζεται ένας εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση. Τα υπόλοιπα μέλη της τριμελούς επιτροπής διορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Στον Τομέα Α – Αρωγής Ασθενών μπορούν να εγγράφονται ασθενείς, συγγενείς ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, φίλοι του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου και άλλα πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες του εν λόγω Τομέα.
Στόχοι Τομέα Α – Αρωγής Ασθενών
• Διοργάνωση και συντονισμός δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους, κατά ή/και μετά τη νοσηλεία τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Μονάδας και του Νοσοκομείου.
• Διοργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων, καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα εντατικής νοσηλείας χρόνιων παθήσεων και άλλων σχετικών θεμάτων καθώς και εξεύρεση πόρων προς επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.
Οι πιο πρόσφατες δράσεις του Τομέα Α – Αρωγής Ασθενών
1. Δημιουργία και ανακαίνιση της Αίθουσας Αναμονής Συγγενών
Διαμόρφωσε και επίπλωσε το χώρος αναμονής, πλησίον της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με έξοδα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας. Στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις οικογένειες των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο χώρος διακοσμήθηκε με ζεστά χρώματα που βοηθούν τους φιλοξενούμενους να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από την ένταση που προκύπτει από τη νοσηλεία του ασθενούς. Έτσι προχωρήσαμε στην εγκατάσταση μίας μικρής κουζίνας και στην αγορά μίας τηλεόρασης, ενός τραπεζιού με καρέκλες, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να γευματίζουν ή να δειπνούν, καθώς και αναπαυτικών καρεκλών για να ξεκουράζονται. Η αίθουσα ανακαινίστηκε το 2011 λόγω της συνεχούς χρήσης και της αναμενόμενης φθοράς με έξοδα του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας.
2. Οικονομική βοήθεια στις οικογένειες
Ο Σύνδεσμος, προσφέρει οικονομική και υλική υποστήριξη σε ασθενείς ή οικογένειες ασθενών που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν στο παρελθόν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κύπρου. Επίσης το Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας πληρώνει υπηρεσίες και αγοράζει βοηθήματα για αριθμό ασθενών, εκεί όπου παρουσιάζεται ανάγκη.
3. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
Η είσοδος σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ένα δύσκολο βήμα, μία οδυνηρή στιγμή για τους πλείστους ανθρώπους και πιο πολύ για τα άτομα που αγωνιούν για ένα αγαπημένο τους άτομο να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς, οι συγγενείς τους αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν συνθήκες που τους δυσκολεύουν, όπως περιορισμένες ώρες επισκεπτηρίου, αγωνία αναμονής, ενδεχόμενο θανάτου αλλά και το γεγονός ότι πολλές φορές απουσιάζουν από τις εργασίες τους για αρκετό χρονικό διάστημα. Η παρουσία του Ψυχολόγου σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη καθώς πολλές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι οικογένειες, μετά την έξοδο του ασθενούς από τη ΜΕΘ, έχουν να αντιμετωπίσουν την εντατική φροντίδα ή το θάνατο του δικού τους. Κι όπως είναι αναμενόμενο, τα πιο πάνω συνεπάγονται την ενδεχόμενη εμφάνιση κατάθλιψης, ανεξέλεγκτου άγχους, μετα-τραυματικού στρες, απελπισίας, εκνευρισμού, εξάντλησης, κοινωνικής απόσυρσης, ανάπτυξης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, χρήσης ουσιών αλλά και φοβίες. Σκοπός του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας είναι να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερο τέτοιες εκβάσεις και να διευκολύνει το πέρασμα των ασθενών και των οικογενειών τους από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έτσι το Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας από το 2010 προσφέρει Υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης, εργοδοτώντας Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια και το 2017 αδειούχο Κλινικό Ψυχολόγο.
Ο ρόλος του Ψυχολόγου στηρίζεται στη συνεργασία α) με τους ασθενείς της ΜΕΘ και β) με τα μέλη της οικογένειας.
- Σε συνεργασία με τους ασθενείς: Ο Ψυχολόγος διευκολύνει και προωθεί συμπεριφορές συνεργασίας του ασθενή, του ασθενή με την οικογένεια και τους επαγγελματίες, με σκοπό την ανάρρωση του ασθενή. Ο ψυχολόγος είναι σε καθημερινή επαφή με τον ασθενή, όπου δύναται, αξιολογώντας και μειώνοντας συναισθηματικές και καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν στην ανάρρωση.
- Σε συνεργασία με τα μέλη της οικογένειας του ασθενή: Ο Ψυχολόγος αρχικά ανιχνεύει ψυχολογικές επιπτώσεις εξαιτίας της βαρύτατης κατάστασης του ασθενούς. Έπειτα στηρίζει την οικογένεια και προωθεί τη συνεργασία με την ομάδα των επαγγελματιών, με στόχο την καλύτερη ανάρρωση του ασθενή. Αυτό τυγχάνει μέσω καθημερινής παρουσίας στο χώρο της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και συνεχής επικοινωνίας με τις οικογένειες των ασθενών. Ο Ψυχολόγος είναι σε θέση να ακούσει τους συγγενείς και να τους ενημερώσει γύρω από την κατάσταση του ασθενούς, παρέχοντάς τους παράλληλα ψυχολογική στήριξη.