Χαιρετισμοί

You are here:

Δρ Μαρία Φωκά RN, CCN, BSc, MSc, PhD

Πρόεδρος Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 2022 - 2025.

Η Δρ Μαρία Φωκά γεννήθηκε στην Πάνω Δευτερά, Λευκωσία, Κύπρος το 1975. Από το 2011 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Κλινική Εκπαιδεύτρια στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου (1993- 1997) και στο University of Central Lancashire, Preston United Kingdom (2006-2007), από όπου και αποφοίτησε με BSc (Hons) in Nursing Studies. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο MSc στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2009 – 2012). 

Κατέχει επίσης πιστοποιητικό στην Επείγουσα Νοσηλευτική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2017). Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2022). Έχει παρακολουθήσει και διοργανώσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εντατική Θεραπεία. Έχει εργαστεί με την ομάδα της Εντατικής για την ίδρυση και εδραίωση της  Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από το 2006. Είναι Κλινικός Συνεργάτης για τις Κλινικές Δεξιότητες στην Εντατική Θεραπεία (F-year, MBBS-4 program) στο πρόγραμμα της Ιατρικής του St Georges’ University of London, το οποίο παραδίδεται από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2017 – σήμερα). 

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (2016-2020). Είναι η Εκπρόσωπος της Κύπρου (ΤΕΕΝ – ΠΑΣΥΝΜ) και ενεργό μέλος του Συμβουλίου του European Federation of Critical Care Nursing Associations and συνεργαζόμενο μέλος του Word Federation of Critical Care Nurse (2016- σήμερα). Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων όπως είναι το PROSAFE, ο Τηλεπρομηθέας κ.α.

Ο Λάκης Παλάζης [MD, EDIC, M.P.Adm] έχει ειδικότητα στην Παθολογία και Εντατική Θεραπεία. Την τελευταία ασκεί από το 1999. Για την ώρα εργάζεται ως υπεύθυνος στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Γ.Ν. Λευκωσίας. Στην διάρκεια της θητείας του είχε την ευκαιρία πέρα από το επιστημονικό κλινικό αντικείμενο της Εντατικολογίας να εμπλακεί στην οργάνωση και λειτουργία των ΜΕΘ στα Νοσοκομεία Λευκωσίας Λεμεσού και Λάρνακας, στην εκπαίδευση και διαδικασίες ποιοτικής αναβάθμισης. 

Αναλόγως χρονικής περιόδου, κλινικός Υπεύθυνος στο αντικείμενο της Εντατικής θεραπείας για του φοιτητές Ιατρικής [P &F year} στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ειδικός συνεργάτης του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο ΤΕΠΑΚ. Υπεύθυνος διαχείρισης βαρέως πασχόντων ασθενών στην πανδημία του covid. Διάφορες δημοσιεύσεις.

Δρ Λάκης Παλάζης

Αντιπρόεδρος Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 2022 - 2025.

Κ. Άνδρια Σύκα

Γραμματέας Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 2022 - 2025

Η Άνδρια Σύκα είναι νοσηλευτική λειτουργός από το 2015 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Είναι κάτοχος πτυχίου νοσηλευτικής και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Παράλληλα με την κλινική της πορεία, κατέχει αρκετές δημοσίευσης σε νοσηλευτικά ή ιατρικά περιοδικά, καθώς και αρκετές παρουσιάσεις σε συνέδρια στον ευρωπαικο χώρο.

Η κ. Ευτέρπη Τζιαμέζη Αποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κάμπο το 1972. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής Κύπρου και κατέχει πτυχίο εξομοίωσης Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος τίτλου εξειδίκευσης στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (RN, CCN και BSC). Εργάζεται ως Νοσηλευτική Λειτουργός στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τα τελευταία 22 χρόνια. Επιτέλεσε μέντορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για 3 χρόνια. Την ενδιαφέρει η προώθηση της γνώσης, η συνεχής εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ο εθελοντισμός. Διετέλεσε προϊστάμενη στην ΜΕΘ 4 κατά την διάρκεια της πανδημίας και εκτελεί χρέη υπεύθυνης στην ΜΕΘ 3.

κ. Ευτέρπη Τζιαμέζη Αποστόλου RN, CCN και BSC

Ταμίας Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 2022 - 2025

κ. Αναστασία Σαμαρά

Board Member, Intensive Care Forum 2022- 2025

Anastasia Samara is a Specialized Cardiorespiratory Clinical Physiotherapist currently working in the Intensive Care Unit in Nicosia Hospital (CYPRUS). She has received a Bachelor in Physiotherapy (TEI of Athens), and has specialized in Cardiovascular Rehabilitation in Great Britain (MSc Cardiovascular Rehabilitation). She also holds an MA in Continuing Education – Lifelong Learning and Professional Training and an MSc in Management, Technology and Quality.  She was a Teaching Associate at the European University Cyprus teaching in the Physiotherapy BSc Programme and the Cardiorespiratory Physiotherapy modules for the years 2009-2011. She has participated as an associate in research projects dealing with Continuing Education and innovative learning methods in Health   Care Professionals (TELEPROMETHEUS Project), as well as explored issues in Cardiovascular Health and Risk Factors in adolescents and Continuing Education in Physiotherapists. She is a member of the Cyprus Association of Physiotherapists, British Association for Cardiac Prevention and Rehabilitation (BACPR), European Respiratory Society (ERS), European Society of Cardiology (ESC) and of the sub group EACPR –ESC. She is currently dealing with the subject of exercise personalization in Heart Failure patients.

Also, she has made several presentations and publications on relevant topics in international conferences. Her special interests relate to the topics of ICU Rehabilitation, Cardiovascular Disease- Risk factors, prevention, and Rehabilitation and in matters of Continuing Education of Health Care Professionals.

Η Μαρία Ι Κουρουφέξη είναι Εργοθεραπεύτρια και από το 2003 εργάζεται στη Διέυθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥΠΥ και συγκεκριμένα στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων  με εμπειρία τόσο σε  ενδονοσοκομειακά  όσο και σε εξωνοσοκομειακά πλαίσια που αφορούν τη ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Το 2003  ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα  Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας και το 2009 Postgraduate Diploma in Profound Learning Disabilities and Multisensory Impairment στο University of Manchester. 

Παράλληλα με την κλινική της εργασία έχει ολοκληρώσει διάφορες εκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις που αφορούν στην Εργοθεραπεία και τη ψυχική υγεία. Το δύσκολο βίωμα της απώλειας του πατέρα της, Γιάννη Κουρουφέξη, την  1/1/2021 λόγω COVID-19 στην Εντατική Λευκωσίας, την οδήγησε στην ανάγκη να εμπλακεί στο Φόρουμ της Εντατικής Θεραπείας. 

κ. Μαρία Κουρουφέξη

Επικεφαλής Τμήματος Αρωγής Ασθενών, Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 2022 – 2025

κ. Ελένη Νικολάου

Επικεφαλής Τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Νοσηλευτική στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών καθώς και 2 χρόνια εξομοίωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτκή της Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας. Εργάζεται ως Νοσηλευτική Λειτουργός στην ΜΕΘ του Γενικού Νοακομείου Λευκωσίας.  Τα τελευταία  χρόνια είναι μέντορας φοιτητών σε διάφορες Νοσηλευτικές Σχολές στην Κύπρο. 

Παράλληλα συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ως εκπαιδευτής που  αφορούν στην εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση τόσο των επαγγελματιών υγείας αλλά κυρίως των πολιτών.  Την ενδιαφέρει η προώθηση της γνώσης, η συνεχής εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ο εθελοντισμός. Το 2016 εκπαιδεύτηκε και διακρίθηκε στο  Emergo Train System (ETS), ένα σύστημα προσομοίωσης που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε θέματα έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης καταστροφών. 

Λουκία Μαυρομμάτη είναι εξειδικευμένη νοσηλεύτρια εντατικής θεραπείας και εργάζεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας από το 2006. Σπούδασε στη νοσηλευτική σχολή Κύπρου  από το 1999-2003 και κατόπιν στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2008 παρακολούθησε πρόγραμμα συντονισμού μεταμοσχεύσεων στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (transplant donor coordinator) (Donor Detection System, Brain Death Diagnosis, Donor Management and Organ Viability, Family approach for Organ Donation and Organ retrieval, organization, preservation and allocation criteria). Το 2016 ολοκλήρωσε την εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία ενηλίκων, παίδων και νεογνών.

Παρακολούθησε course για συνεχή φλεβοφλεβική αιμοδιαδιηθηση, κλασική και με κιτρικά, καθώς και πλασμαφαιρεσης. Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα εξειδικευμένης υποστήριξης ζωής (ALS) και το πρόγραμμα  εξειδικευμένης υποστήριξης ζωής καρδιοχειρουργικού ασθενή (CALS) στα αμφότερα συμμετέχει από τη θέση του εκπαιδευτή. Είναι μέντορας φοιτητών νοσηλευτικής σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια της ομάδας συμπονετικής φροντίδας. Όραμα της η προσφορά ολιστικής φροντίδας στον κρίσιμα

κ. Λουκία Μαυρομμάτη

Επικεφαλής Τμήμα Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 2022 – 2025