Υλοποίηση Έργου

You are here:

Η υλοποίηση του Έργου Αριάδνη επιτυγχάνεται μέσω εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, ψυχίατρο, ιατρούς εντατικολόγους και νοσηλευτές.

Ωστόσο, η ομάδα των ψυχολόγων κατέχει το βασικότερο ρόλο όσον αφορά στη διεκπεραίωση του προγράμματος αυτού. Οι ψυχολόγοι που δραστηριοποιούνται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελούν μέλη της διεπιστημονικής ομάδας της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας. Σημαντικό παράγοντα στη σωστή διαχείριση και αποτελεσματικότερη επιλογή παρεμβάσεων, αποτελεί η παρουσία των ψυχολόγων στην πρωινή επίσκεψη και την καθημερινή ενημέρωση των συγγενών για την κατάσταση των ασθενών.

Ο ρόλος των ψυχολόγων είναι να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που προκύπτουν μετά από την εισαγωγή ενός ασθενούς στη ΜΕΘ και παράλληλα να σχεδιάζουν, να εισηγούνται και να μεριμνούν για την εφαρμογή ψυχοκοινωνικής και οικονομικής στήριξης των οικογενειών αυτών. Κατ’ επέκταση, είναι σε θέση να παρέχουν υποστήριξη και βοήθεια προς τις οικογένειες αυτές, ώστε να διαχειριστούν το άγχος, την αγωνία ή και το πένθος, με σκοπό τη μείωση εμφάνισης ψυχολογικών επιπτώσεων στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Συντονίστρια της ομάδας ψυχολόγων του έργου «Αριάδνη»: κα Ελίνα Δημητριάδου BSc, MSc, D.Psyche (Λειτουργός Αρωγής Οικογενειών, Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια).

To Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας και η υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης
Το Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Λευκωσία και δράση σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ίδρυσή του έγινε με πρωτοβουλία ιατρών και νοσηλευτών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, το έτος 2006. Το Φόρουμ αποτελείται από τους ακόλουθους τρεις τομείς: 1) Αρωγής Ασθενών, 2) Έρευνας & Ανάπτυξης και 3) Εκπαίδευσης & Τεκμηρίωσης.

Ο σκοπός ίδρυσης του εν λόγω οργανισμού ήταν η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου συστήματος στήριξης των ασθενών της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας και των οικογενειών τους. Έτσι, από το Σεπτέμβριο του 2010 τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και αρωγής ασθενών και οικογενειών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η συναισθηματική στήριξη μέσα από τη διαδικασία της ακρόασης και της συζήτησης, πραγματοποιούνται εντός κλίματος σεβασμού, εμπιστοσύνης και προστασίας προσωπικών πληροφοριών.